A játék

A játék elején a játékos először is kap egy figurát, aki a játékban megszemélyesíti őt. Kap továbbá hat egységnyi (parcella) földet, melyből négyen az előzetesen ültetett haszonnövények már fejlődésben vannak, a maradék kettőn pedig beérett rajtuk a termés (padlizsán és eper), betakarításra kész.
A játék a piacra épül, ahol különböző cikkeket lehet vásárolni: vetőmagokat, gyümölcsfákat, haszonállatokat, épületeket, kerti dekorációs tárgyakat, haszonjárműveket, valamint további földterületet pénzérmékért. A Farm alapvető fizetőegységei az érme, amelynek mennyisége a termény értékesítésével növekszik, és a �ollár� melyet a játékos a játékszinteken felfelé haladva kap 1 szint/ 1 dollár árfolyamon. A játékos vásárolhat is érmét vagy dollárt a Zyngától (bankkártyás online vásárlással), vagy bónuszt kaphat, amennyiben rendel valamelyik szponzortól a játékfelület melletti reklámoldalon lévő linkeken.
A játékos haszonnövényeket ültet vetőmagból, amely növekszik és bizonyos idő elteltével termést hoz. A termés learatásával pedig érméket gyűjt. Az állatokat és a gyömölcsfákat meg lehet vásárolni a piacon, és a terményüket be lehet gyűjteni érmékért és tapasztalat-pontokért. Tapasztalat-pontok (XP) szerzése a termékek vásárlásával, kapálással, vetéssel és aratással történik. A tapasztalat-pontok gyűjtésével a játékos újabb szintekre jut, így új típusú cikkeket vásárolhat a piacon. A legtöbb cikk megvásárolható érmével, azonban néhány közülük csak dollárért szerezhető be.
Minden földegység 15 érméért kapálható, és a vetés ára pedig a vetőmag típusától függően 10-220 érme lehet. Ugyancsak a vetőmag típusától függ a növények növekedésének ideje, így azok 2 óra és 4 nap közötti idő alatt hoznak termést. Minden terményt meghatározott áron lehet értékesíteni, például az eper 35, a tök 68 érmét ér, és így tovább. Ha a termést nem takarítja be a játékos a beérést követő ugyanannyi időn belül, mint amennyi idő alatt kifejlődött a növény, akkor az elszárad és a területet újra fel kell kapálni. Például a tök 8 óra alatt fejlődik ki és hoz termést. Amennyiben a tökmag vetését követően 16 órán belül nem aratják le, elszárad és elhal. Ilyenkor már nem ér sem érmét, sem XP pontot.
Minden lap farm 144 földegységre osztható fel (12x12 parcella), ugyanakkor lehet, hogy a farmon nemcsak ágyások, hanem terület az állatoknak, a fáknak, az épületeknek, az eszközöknek, a dekorációs tárgyaknak is lesz. Időről-időre növelhető a farm területe maximum 20X20 avagy 22X22 24X24 parcellával/egységgel.

Szomszédok és ajándékozás

A Farmville - akárcsak a többi Zynga fejlesztésű játék a közösségi kapcsolatok építésének aspektusát befolyásolja. A játékosok ismerőseiket is meghívhatják, hogy legyenek Farmville tagok és egyben szomszédok. A szomszédok gyűjtéséért jutalom jár a játékban nemcsak érméket és több XP pontot kap a meghívó (a szomszéd telek időszakos meglátogatásáért és az azon való segítségnyújtásért), hanem legalább nyolc szomszéd összegyűjtésekor lehetőség van az első telekbővítésre. Ajándékokat (pl. fák és állatok) lehet küldeni mind a már játékban résztvevő szomszédoknak, mind pedig bármely Facebook felhasználónak, aki esetleg még nem játszik.
A szomszéd telkének meglátogatásakor a játékos esetenként kártevőket találhat, vagy olyasmit, ami megzavarja a növények fejlődését (pl. gyom, falevelek). Amennyiben ilyenkor a játékos segít a szomszédjának, akár 20 érmét és 5 XP pontot gyűjthet egy alkalommal. Segíteni naponta egyszer, 20 szomszédnak lehet. Minden további farmlátogatás és segítség 5 érmét és egy XP pontot ér. A segítség lehet például az avar eltakarítása, gyom kiírtása, vagy vadállatok (varjúk, rókák, mosómedvék, ürgék) elüldözése a szomszéd farmjáról.
Egy új Farmville fejlesztés a szomszéd földjének trágyázása. Amennyiben a játékos meglátogatja valamely aktív szomszédjának a telkét 5 csomag műtrágyát kap, amellyel betrágyázhat 5 egység bevetett földrészt. Egy új díjat (szalag) vezettek be a fejlesztők annak érdekében, hogy nyomonkövethető legyen a trágyázott földterületek száma. Amikor egy parcellát a játékos betrágyáz, az adott terület csillogni kezd és kiemelkedik a többi földterület közül. Ráadásul a trágyázott termény betakarításkor plusz 1-1 XP pontot hoznak.

Vetőmagok

Vetőmagokat lehet ültetni az előzetesen kapált parcellákba. A különböző típusú vetőmagokból más-más idő alatt fejlődik ki a növény és érik be annak terménye. Amikor a termény beérik learatható lesz. A fákkal és állatokkal ellentétben a haszonnövények termését adott idő alatt be kell takarítani. Ez az idő általában megegyezik azzal, mint amennyi idő alatt a növény kifejlődött. Amennyiben a rendelkezésre álló idő alatt a termény betakarítása elmarad, a növény elszárad és nem termel érméket annak termése.

Fák

A fákat vásárolni lehet a piacon és ajándékként kapni. Minden fa meghatározott termést hoz, amit be lehet takarítani. A vetőmaggal termesztett növényekkel ellentétben a fák termései korlátlan idő alatt betakaríthatók. A fák bármikor tetszőlegesen mozgathatók, áthelyezhetők a telek különböző részeibe, a vetőmagos növényekkel ellentétben, hiszen azoknak kapával ágyást kell készíteni, így fix helyet kapnak, és amennyiben nem felel meg a felkapált terület, az ásóval fel kell ásni, azaz el kell tüntetni.

Állatok

Az állatokat vásárolni lehet a piacon, vagy ajándékként kapni. A legtöbb állattól bizonyos idő elteltével meghatározott terményt lehet begyűjteni, mint például tojást, tejet, vagy egyebet.

Kóbor állatok

Időről-időre kóbor állatok tűnnek fel a farmon. A játékos elűzheti, vagy hirdetést helyezhet ki a Facebook üzenőfalon az elveszett állatról így a barátok örökbe fogadhatják azt és a farmjukon hasznosíthatják. Örökbefogadáskor a hirdetés feladója jutalmat kap.

Épületek

Épületeket lehet vásárolni a farmra. A legtöbb épületnek nincs különösebb funkciója, pusztán dekorációs célt szolgál és a játékos XP pontokat gyűjt a felépítésével. Néhány épület azonban különleges tulajdonságú, mint például a tehén-istáló (Dairy Farm), ahol 20 tehén helyezhető el, és időnként az összes tehén egyszerre fejhető a harvest paranccsal.

Dekoráció

A legtöbb dekorációs tárgy kicsi és nincs különösebb funkciója, mint hogy mozgatható a farm különböző helyeire. Néhány tárgyat forgatni lehet.

Gépek

A játékos haszongépeket vásárolhat a piacon, amikkel szántani, vetni és aratni sokkal hatékonyabb. Jelenleg traktort (szántáshoz), vetőgépet és kombájnt lehet vásárolni. A gépekkel való munka hatékonyabb, mert egyszerre négy egységnyi földet lehet megművelni egy helyett. Amikor a gép működtetéséhez szükséges üzemanyag elfogy, a játékos várhat, hogy automatikusan feltöltődjön az üzemanyag-tank, vagy vásárolhat dollárért.

Ajándékok

A játékosok egymásnak ingyenes ajándékokat küldhetnek. Néhány állat vagy növény (és egyéb tárgyak) csak ajándékozás útján kapható. Amint a játékos feljebb jut a játék-szinteken, újabb és újabb ajándékozható tárgyak kerülnek be a listába.

Díjak (szalagok)

A játékosok díjakat nyerhetnek (sárga, fehér, piros és kék) az erőfeszítéseikkel, így például meghatározott termésmennyiség betakarításával, vagy meghatározott mennyiségű dekorációs tárgy elhelyezésével. Minden elnyert díjjal jár bizonyos mennyiségű bónusz érme és időnként dekorációs tárgy.

date 2010. február 25., csütörtök

0 megjegyzés to “Maga a játék...”

Mennyien

Eddigi látogatás 2010.02.22 óta free counters